Van labeurpaarden en bekalfde vaarzen

Op 23 april ging bijna overal in Vlaanderen de jaarlijkse Erfgoeddag door.

Thema dit jaar: Beestig.

Museum Erfgoed Zele nam het letterlijk op. Bij de ingang stonden gedwee enkele minipaardjes van de Moortelshoeve naar de bezoekers te kijken. En omgekeerd.

Binnenin stond een deel van de kermistentoonstelling in het teken van de jaarmarkten van vroeger. Dat waren nog eens feesten. Uitbundig en met veel beesten erbij.

Kermisaffiches (uitgeleend door Archief Zele. Bedankt Liese van Dijk92) berichtten uitgebreid over alle festiviteiten, in het bijzonder over de jaarmarkten en alle dieren, proper opgepoetst, waarmee boeren en veehandelaars prijzen konden behalen. Daar waren labeurpaarden en bekalfde vaarzen bij. Vandaar onze titel.

Patrick De Brauwer stond bij een drukpers waarmee die affiches gedrukt werden (ooit nog gebruikt in Drukkerij De Geest), gaf er uitleg bij en drukte lino’s.

De toonkasten lagen vol met – ondanks onze strenge selectie – heel veel medailles, certificaten en diploma’s. Daar gingen de boeren mee naar huis na uitgebreid cafébezoek in de talrijke herbergen rondom de Zandberg. Dorstige en andere verhalen van paarden, koeien en hun fokkers konden de bezoekers horen in de filmpjes die we met cineast Walter vooraf hadden opgenomen. Dank aan de 160 bezoekers die onze expo bezochten.

Dank aan al wie in kelder of zolder voor ons beestige herinneringen vanonder het stof haalde.